André Volten in zijn tentoonstelling ‘André Volten; 1:100’ in het Kröller-Müller Museum in 1985. Bron: Kröller-Müller Museum

Leven en werk

André Volten (1925-2002) wordt geboren in het Westfriese Andijk en volgt in 1945 een korte opleiding in Amsterdam aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, maar vertrekt in 1946 voor een periode van 4 jaar naar Brussel. Door zijn vriendenkring aldaar ontwikkelt Volten snel zijn belangstelling voor abstracte kunst.

Na zijn terugkeer naar Amsterdam in 1950 verandert Volten van een abstract-expressionistische schilder in een non-figuratieve beeldhouwer. Dit mede door zijn activiteiten als lasser op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

In 1954, Volten heeft dan inmiddels zijn intrek genomen in het verlaten Poortgebouw van Asterdorp, het huidige Atelier Volten, wordt hij medeoprichter van de kunstenaarsgroep Liga Nieuwe Beelden. Volten behoort tot de groep beeldhouwers, die zich intensief bezighoudt met de rol van de kunst in de openbare ruimte.

Het werk van Volten kan op meerdere gebieden baanbrekend genoemd worden. Dit geldt zeker voor het verbinden van beeldende kunst en de publieke ruimte. Dit heeft talrijke constructivistische sculpturen opgeleverd in meerdere steden in Nederland en daarbuiten. Volten gebruikt voor zijn beelden graniet, cortenstaal en vooral roestvrij staal.

In 1996 krijgt Volten de belangrijke Oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (het huidige Mondriaanfonds). Veel werken van Volten zijn nog steeds in de openbare ruimte te zien. Daarnaast bevinden zich werken onder meer in de collecties van het Kröller-Müller Museum, Museum Beelden aan Zee, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht, Lehmbruck-Museum Duisburg en Kunsthalle Mannheim.

Volten overlijdt in 2002 op 77-jarige leeftijd. Een opdracht van toenmalig koningin Beatrix om een kunstwerk te maken ter gelegenheid van het huwelijk van de huidige koning Willem-Alexander en koningin Máxima heeft hij niet af kunnen maken.